Cafeaua la ibric

 In Uncategorized

Tutorial video:

Ignorata de multi, o metoda de preparare foarte comoda si ieftina, ibricul, nefiind la moda, a devenit desuet.
Ibricul preparat corect ne poate oferi o ceasca cu corp ridicat, cremoasa, buna de savurat langa un desert (dulceata, baclava, rahat).

pret:
Un ibric din tabla de cupru lucrat industrial si cositorit costa 15-20 de lei pentru un volum de 120ml
Arzatorul cu gaz poate fi achizitionat cu doar 40 de lei iar butelia de rezerva costa doar 5 lei.

sursa de caldura:
La Campionatele mondiale de cafea la ibric se accepta utilizarea plitei electrice cu nisip, a arzatorului cu gaz sau a plitei cu element de incalzire electric.
Este un mit urban acela conform caruia cafeaua la ibric se prepara doar la nisip. Aportul de caldura poate fi facut in orice mod.
Eu prefer un arzator cu gaz.
Imi iau cu mine ibricul si arzatorul in bagaje si in delegatii si in concedii. Prefer sa imi incep ziua cu o cafea la ibric preparata in camera de hotel decat cu un espresso preparat defectuos in receptia hotelului sau cu cafeaua la filtru oferita la micul dejun

metoda de preparare:
In ibricul de 120ml se toarna 100ml apa (pana sub niturile cu care este fixata coada.
Dupa ce apa ajunge la 50-60 de grade Celsius sau dupa 1-2 minute se adauga 10 grame de cafea rasnita pulbere (pentru a se sedimenta cat mai repede) si amestec.
Asteptam fara a mai amesteca pana cand temperatura apei creste si se formeaza caimacul.
Cand stratul de caimac se umfla, inainte de a da in clocot cafeaua, se ia ibricul de pe sursa de caldura si se toarna in cesti.
Timpul de preparare nu trebuie sa depaseasca 3 minute de cand am pus apa la incalzit.
100ml de cafea sunt suficienti pentru 2 cesti turcesti.

Ratia de cafea la apa este de 1:10 (10 grame de cafea la 100ml de apa) iar timpul de infuzare este destul de lung tinand cont de faptul ca si dupa ce este turnata in ceasca, apa si zatul sunt inca in contact iar cofeina continua sa fie extrasa.

Prin urmare o ceasca de ibric va contine mai multa cofeina decat un espresso doppio.

Sfaturi:
Incercati sa folositi cafea proaspat prajita (maxim 30 de zile de la data prajirii)
Folositi apa plata nu apa de la robinet
dupa omogenizarea cafelei in apa nu mai amestecati
Nu incercati sa „umflati” caimacul de 2-3 ori, veti incalzi prea mult apa, cafeaua se va arde si va deveni amara.
Savurati in cescute mici astfel incat in 2-3 minute sa terminati cei 50ml.

Recent Posts

Leave a Comment

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

0